Interview Joris

2021-12-28

1. Waarom heb je ervoor gekozen als begeleider aan de slag te gaan bij het SDG Traineeship?

Ik heb er voor gekozen omdat ik het een heel mooi initiatief vind. Zowel voor de trainees is het een mooie kans om het kennisniveau over SDGs te verhogen en om aan de slag te gaan met het implementeren van de SDGs. Maar ook voor organisaties is het een hele mooie kans om aan de slag te gaan en door middel van een groep jonge mensen de SDGs binnen de organisatie te verankeren.

2. Hoe zou jij het ideale SDG Trainee team omschrijven?

Het ideale team trainees is een groep die wel kritisch is en de discussie met elkaar aangaat, waar iedereen zijn mening klaar heeft, maar wel tot een oplossing kan komen waar de groep mee verder kan.

3. Wat vind je het leukste project waar je tot nu toe aan hebt gewerkt? 

Voor mij is het leukste project, het project waar ik nu mee bezig ben voor het Dijklander Ziekenhuis. Het heeft ervoor gekozen om een SDG ziekenhuis te worden, maar de vraag is nog open: ‘wat is een SDG ziekenhuis nou eigenlijk?’. Dus dat was voor de groep trainees een hele leuke uitdaging, om ten eerste te bedenken wat valt er onder de term SDG ziekenhuis en wat zijn dan vervolgens acties die een ziekenhuis kan ondernemen om daadwerkelijk een SDG ziekenhuis te worden? Dus het is eigenlijk nadenken op een heel strategisch niveau: waar zijn wij eigenlijk mee bezig? Maar ook afvragen: wat zijn de acties voor de zorg?

4. Wat vind je het uitdagendst aan het SDG Traineeship?

Wat ik het uitdagendst van het traineeship vind verschilt heel erg per groep. Elk team heeft zijn eigen uitdaging binnen een project. Ik merk bijvoorbeeld bij teams waar de opdrachtgever heel open is dat het heel leuk is dat zij op een creatieve manier te werk kunnen gaan met de SDGs, en dat de uitdaging vooral ligt bij het opstarten in de oriëntatie fase. Dus bij dat soort opdrachten is juist het begin heel uitdagend terwijl bij andere opdrachten juist het samenbrengen op het eind het moeilijkst is.

5. Wat is het leukst aan begeleider zijn in het SDG Traineeship?

Het leukste aan begeleider zijn bij het SDG Traineeship is natuurlijk de trainees die met heel veel enthousiasme aan de slag gaan met hun project. Het geeft heel veel energie en om dan vervolgens te zien dat de opdrachtgevers daadwerkelijk aan de slag gaat me de aanbevelingen waarmee de trainees gekomen zijn. Dat vind ik heel mooi om te zien want daar bereiken wij uiteindelijk ook mee wat wij met het traineeship willen bereiken en dat is de wereld een beetje mooier maken.

6. Wat is volgens jou het belang van de SDGs?

Het belang van de SDGs voor mij is dat het een goede manier is om eigenlijk het duurzaamheidsvraagstuk te groeperen en te concretiseren. Bedrijven willen duurzaam worden maar dat is heel moeilijk in te vullen, door middel van de SDGs zorgen we ervoor dat iedereen dezelfde taal spreekt maar ook een framework heeft om vanuit te werken waardoor het meer behapbaar wordt om daadwerkelijk ergens mee aan de slag te gaan. Dat zie ik ook bij het traineeship terug, het zorgt echt voor handvatten voor de trainees om stappen te maken naar daadwerkelijke acties.