SDG Talk 7 Team EZK

2021-11-22

Edition 2

Afgelopen dinsdag vertelde Maaike Groot (East-West Seed) en Ruben Treurniet (Ministerie van Buitenlandse zaken) over hun ervaringen binnen het internationale speelveld en de SDGs die ze nastreven.

Maaike Groot trapte af met haar inspirerende verhaal. Als manager Public Affairs is ze 7 jaar geleden bij haar familiebedrijf aangesloten. Samen met haar broers neemt ze het stokje over van haar vader Simon Groot. In 1982 heeft hij samen met zijn compagnon East-West Seed opgericht om de kennis en ervaring binnen de (Nederlandse) zaadindustrie te delen met kleine groenteboeren in ontwikkelingslanden, die zo een beter inkomen kunnen realiseren. Dit bijzondere werk is niet onopgemerkt gebleven: naast de indrukwekkende cijfers zoals 20 miljoen geholpen boeren in meer dan 60 landen en een nummer 1 positie binnen de Access to Seeds Index , heeft Simon in 2019 ook de prestigieuze World Food Prize in ontvangst mogen nemen. Een ontzettend bewonderenswaardig bedrijf die ook binnen ons thema, de SDGs, enorm bijdraagt. De boeren worden namelijk onderwezen en krijgen toegang tot kwalitatief goed zaad, wat tot een hoger inkomen leidt (SDG 1: No poverty). De groenten afkomstig van deze zaden zorgen voor het zekerstellen van meer voedzaam eten (SDG2: Zero Hunger) en naast het onderwijs voor boeren (SDG 2: Quality education), werkt East-West Seed ook samen met plaatselijke scholen om kinderen te leren over gezond eten (SDG 3: Good health and wellbeing). De lokale werkzaamheden van East-West Seed zorgen voor werkgelegenheid, zowel binnen de organisatie als bij de betrokken partijen in de value chain (bijv. retailers, groothandels). De kennis die de boeren opdoen via East-West Seed draagt ook bij aan een verantwoordelijke productie, is beter voor het klimaat en heeft ook een gunstige werking op het leven op het land (SDG 12, 13, en 15). En tot slot: de samenwerkingen die East-West Seed sluit met NGO’s en overheden om nog meer boeren te kunnen helpen sluit aan bij SDG 17: Partnerships for the goals.

Ruben Treurniet houdt zich ook dagelijks met de SDG’s bezig, alleen dan op het allerhoogste internationale politieke toneel. Vanuit The Big Apple, waar Ruben als beleidsmedewerker duurzame ontwikkeling bij de Permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in New York werkt, praat hij ons bij over internationale ontwikkelingspolitiek, diplomatie en de rol van de VN en Nederland bij de SDGs. Hoewel duurzame ontwikkeling al sinds de oprichting van de VN in 1945 op de agenda staat, benadrukt Ruben het unieke karakter van de SDG’s: ondanks de torenhoge ambities voor 2030 hebben alle VN leden het verdrag ondertekend. Bovendien bieden de SDGs Nederland, als 9e grootste donateur van de VN en wereldwijd toonaangevend op het gebied van voedselproductie en watermanagement, een uitgelezen kans om ons te onderscheiden op het gebied van voedsel (SDG 2: Zero Hunger) en water (SDG 6: Clear Water and Sanitation). Omdat SDG 13 (Climate Action) op dit moment buitengewoon veel aandacht krijgt, is het voor Nederland daarom belangrijk om voedsel en water hoger op de internationale politieke agenda te krijgen. Om dat te bereiken organiseert Nederland in 2023 bijvoorbeeld de VN-conferentie over de tussentijdse evaluatie van het wereldwijde initiatief Water Action Decade (2018-2028). In de tussentijd meende Ruben dat de implementatie van de SDG’s nog veel te wensen over laat. De wereldwijde pandemie en economische crisis hebben roet in in het eten van de Decade of Growth gegooid en de VN en andere partijen moeten bovendien veel meer geïntegreerd te werk gaan. Wellicht kan de VN een kijkje nemen bij East-West Seed, daar lijkt die integrale aanpak toch best goed te werken .

Apply for the SDG Traineeship!

Apply as a Trainee

Apply as a Client