SDG Talk 3 Team Delft4Global

2021-11-22

Edition 1

De oriëntatiefase komt aan zijn eind en nu gaat het echte werk beginnen. De cliënten hebben we leren kennen en de eerste ideeën worden gevormd. Leuk, maar wat nu?

Gelukkig hadden we daar prof. Rob van Tulder die ons bij de derde Talk van de serie ons concrete handvatten gaf, zodat we goed aan de slag kunnen. Deze Talk was gefocust op actie. We weten nu wat de SDG’s inhouden, maar hoe gaan we er daadwerkelijk mee aan de slag? Door middel van een stappenplan kunnen we dan eindelijk echt van start.

Allereerst begon de Talk met een serie vragen zodat we onze actie goed kunnen richten. Je kan wel gaan beginnen, maar als je maar wat doet, kom je ook niet ver. Door onszelf vragen te stellen zoals, voor wat, wanneer, met wie en waarom, kunnen we efficiënt aan de slag en om letterlijk doelmatig te werken. We hebben de verschillen geleerd tussen SMART en SLIM werken. Die klinken misschien hetzelfde, maar dat zijn ze zeker niet. Met deze twee concepten kan je voortgang op een andere manier vastleggen en kijken wat beter bij de casus past. Hierdoor kan je zien of je op de juiste weg bent om jouw actie in een stroomversnelling te krijgen. Het is belangrijk om niet zomaar op de doelen te richten, maar met gerichte acties de doelen te behalen. Om dat te doen, hebben we zes principes geleerd die ervoor zorgen dat we efficiënt en effectief de SDG’s kunnen behalen: kern, transformationeel, nexus, strategisch, partner en rapporteer. Met deze zes principes in ons achterhoofd kunnen we nu weer vooruit, we zitten tenslotte in de Decade of Action.

Om ons een extra boost te geven, waren er deze Talk ook twee gastsprekers die ons kennis lieten maken met concrete praktijkvoorbeelden. Martijn Visser van Lidl en Willemijn Wortelboer van RAW Paints. Door verhalen uit de praktijk hebben we geleerd hoe anderen de SDG’s gebruiken in hun bedrijf, of het nou een groot concern is zoals Lidl, of juist een kleine startup zoals RAW Paints. Beiden spraken met passie over hun werk en over hoe zij duurzaamheid in hun dagelijkse werk toepassen. Bij Lidl kijkt Martijn hoe er bij elk onderdeel van de keten zoveel mogelijk duurzame impact gemaakt kan worden. Willemijn wil met de verf in poedervorm de markt veroveren, om te laten zien dat verf zoveel slimmer en efficiënter kan dan we nu gewend zijn. De SDG’s vormen bij beiden een leidraad om richting te geven aan hun duurzame missies.

Aan het eind van de avond hadden we alle tools en inspiratie die we nodig hebben om de projecten tot een succes te maken, en kunnen we nu goed voorbereid de wijde wereld in.