Projectwork: Team Gemeente Hilversum

2022-02-14

Edition 2

Deze week is het onze beurt jullie wat meer te vertellen over waar wij de afgelopen 16 weken mee bezig zijn geweest. Onze opdrachtgever is de gemeente Hilversum. En in alle eerlijkheid, niet iedereen was hier direct even enthousiast over. Als je aan een gemeente denkt, poppen de woorden ‘saai’ en ‘grijs’ toch op in je hoofd. Maar ook wij proberen oordeelloos, in hoeverre mogelijk, te leven en begonnen met enthousiasme aan het traineeship. Na de eerste meeting met onze begeleiders Michel en Arnold waren wij er al snel achter dat deze twee planologen in ieder geval niet ‘saai’ en ‘grijs’ zijn, misschien wel van haarkleur, maar zeker niet van karakter. Michel en Arnold zijn beide erg betrokken en begaan met de gemeente en zijn zich bewust van de uitdagingen die leven onder de inwoners. Wij hopen dat onze aanbevelingen op vijf huidige beleidsstukken helpen in het overtuigen van de collega’s binnen de gemeente en we sommige blinde vlekken eruit hebben kunnen vissen.

Toen wij de vraag ‘Welke SDG vinden jullie het belangrijkst’ aan de gemeente Hilversum stelden, was het antwoord kort maar duidelijk; allemaal. En zo hebben wij dan ook de opdracht aangepakt. Door middel van backcasting hebben wij de beleidsstukken bekeken aan de hand van de 17 doelen. Onze eerste conclusie was dan ook dat de gemeente meer aandacht kon besteden aan bijna alle doelen.

Feedback hierop was dat het te breed, te aardig en te veel was. Deze feedback hebben wij, naar ons eigen zeggen, goed verwerkt en een killer eindpresentatie gegeven en de beleidsmedewerkers van hun stoel geblazen. Oke, zo indrukkend was het misschien niet, maar we ontvingen veel positieve geluiden, goede vragen en zelfs een compliment over het ‘NK tegelwippen’ en het onderbrengen de ‘plaskrul’ onder watermanagement. Het hoogtepunt van dit traineeship was dan ook de druk bezochte eindpresentatie. Dit voelde als een bekroning op ons werk.

Naast het inhoudelijke hoogtepunt, hebben we ook Hilversum beter leren kennen. Zo hebben wij als groep erg genoten van de stads- en fietswandeling door Hilversum onder begeleiding van onze eigen tour guide Arnold (tip: https://ahontspan.nu). Dit was een leuke manier om Hilversum en haar inwoners beter te leren kennen en te begrijpen. Na de werkzaamheden hebben wij ook vaak het glas geheven op een goede en leuke onderlinge samenwerking (zie foto). Naast een leerzaam traineeship gehad te hebben, waarin wij veel geleerd hebben van de SDG’s en het reilen en zeilen binnen een gemeente, hebben wij ook veel van elkaar geleerd. Het is altijd weer even aftasten hoe je binnen een nieuwe groep functioneert en wie welke rol op zich neemt. Dit is natuurlijk verlopen en heeft voor een goede onderlinge band gezorgd!

Wij willen graag Michel, Arnold en Jonna bedanken voor het leuke en leerzame traineeship en de goede begeleiding. Dank voor de gezellige 16 weken!

Annabel, Bronwen, Kelvin, Lara & Stascha