Projectwerk Blog: ACM

2022-04-20

Edition 3

Meet de ✨ACMatties✨

Wij zijn Beza, Dennis, Julie, Marike en Senna en samen werken we voor een belangrijk maar helaas vaak nog relatief onbekend toezichtsorgaan, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het ACM is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de markt. Zij zorgen er dus onder andere voor dat de prijzen van jouw lievelings pindakaas niet de pan uit vliegen, of dat je niet een babyborn formaat shirt opgestuurd krijgt als jij net denkt dat je je handen hebt kunnen leggen op een limited edition SDG house shirt. Alsof eerlijke concurrentie en consumentenrecht nog niet genoeg waren, zijn wij nu ingeschakeld om handvatten te creëren om duurzaamheid in het takenpakket van deze markt bewakers te verweven.

Ik hoor je denken: “klinkt leuk in theorie, maar wat zijn die handvatten in de praktijk?” en dat is een geweldige vraag waar wij ons, in eerste instantie, ook een paar keer voor achter de oren moesten krabben. Het ACM vroeg ons namelijk een zogeheten kaartenbak op te stellen. Deze kaartenbak zou als een soort contactenboek fungeren als het ACM bijvoorbeeld een brainstorm sessie zou willen doen over mogelijke verbeteringen in de marktwerking op het gebied van duurzame kleding. Dit zou de stap naar een actievere rol op het gebied van duurzaamheid van het ACM moeten vergemakkelijken en faciliteren.

Onze topbegeleider vanuit TheRockGroup moedigde ons aan hier wel een kritisch blik op te werpen en open minded de gesprekken met ACM in te gaan. Zodat we zo veel mogelijk van toegevoegde waarde voor ze kunnen zijn. De leuke gesprekken die volgden met het ACM zorgden ervoor dat het ons lukte een steeds scherper beeld te krijgen van de situatie. Ons team is divers in achtergronden en dit zorgt voor een leerzame groepsdynamiek en dynamische denkprocessen. Net als vele andere groepjes was het begin dus nog erg zoeken naar de juiste richting, maar dit was alleen al leerzaam.

We kijken de volgende weken er naar uit in de verdere verdieping en uitbreiding van ons project!