Project Work : Team RVO

2021-11-26

Edition 2

Hey medetrainees! Wij zijn Mareike, Soraya, Sydney en Jack van het team RVO. In deze blog zullen wij onze projectvraag introduceren en wat meer vertellen over wat wij in de afgelopen weken allemaal gedaan hebben.   

Onze opdrachtgever is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die helpen ondernemende mensen vooruit op het gebied van duurzaamheid, zakendoen over de grenzen, agrarisch ondernemen en innovatie. RVO is onderdeel van het Ministerie van Economische  Zaken. Het doel van RVO is de creatie van zowel een duurzame als een economische sterke samenleving. De integratie van de SDG’s binnen de programma’s  en de promotie van duurzaamheid zijn zaken die hoog op de prioriteitenlijst staan bij RVO. RVO heeft verschillende programma’s die hieraan bijdrage en verantwoordelijk zijn voor de financiering en de ondersteuning van projecten wereldwijd. Een aantal voorbeelden van deze programma’s zijn Fonds Duurzaam Ondernemen & Voedselzekerheid, Impact Clusters, Land @ Scale en Partners voor Water. 

Wij houden ons voornamelijk bezig met SDG 2, Zero Hunger, en richten ons op de Nederlandse bijdrage hieraan. Voor Nederland bestaat de SDG 2 uit drie verschillende subdoelstellingen die in 2030 gerealiseerd moeten worden: a; 32 miljoen mensen niet meer ondervoed zullen zijn door verbeterde inname van voedsel, b; 8 miljoen kleinschalig opererende boeren hun productiviteit en inkomen zullen verdubbelen, c; 7,5 miljoen hectare landbouwgrond eco-efficiënt gebruikt zal gaan worden ten behoeve van ecologisch duurzame voedselsystemen. Onze projectvraag luidt: Wat is de impact van de verschillende programma’s binnen RVO op SDG 2 en wat zijn de mogelijkheden om deze impact te vergroten?  

Aan de hand van de interviews proberen wij de (mogelijke) impact van de programma’s op SDG 2 inzichtelijk te maken. Wij focussen ons allemaal op verschillende programma’s en schrijven daar een two-pager over. Na het individuele onderdeel gaan wij over naar de communicatie-uiting en een overkoepelende analyse op basis van de theory of change. Hiermee hopen wij de programma’s met elkaar te kunnen vergelijken en suggesties te geven om de impact op SDG 2 te kunnen vergroten.  

Inmiddels hebben wij een aantal keer mogen werken op locatie bij de kantoren van RVO in Den Haag en Utrecht. Naast de lekkere lunch die we daar hebben mogen ontvangen, is het ook gezellig om daar gezamenlijk aan het project te werken. Daarnaast is het leuk om op deze manier kennis te maken met de overheid en meer te leren over de manier waarop zij de SDG’s gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden. De dagen dat we alleen aan onze programma’s moesten werken vanuit huis waren iets uitdagender, maar ook leerzaam omdat we ook in onze latere loopbaan waarschijnlijk individuele taken zullen krijgen die je af moet stemmen op een groter project. 

Het SDG Traineeship is een erg leerzame en interessante ervaring. Wij willen onze begeleiders Astrid Broekaart en Ianthe Nieuwenhuis van RVO en Joris den Boer van het SDG Traineeship  voor alle tijd en waardevolle hulp die wij hebben ontvangen in de afgelopen maanden bedanken. Hopelijk zullen we jullie allemaal bij het eindfeest en de borrel op 17 december!