Project Work : Team Renswoude

2021-11-26

Edition 1

Het einde van het SDG traineeship is alweer bijna in zicht. Voor ons, Myrthe, Emile en Shirley stond een drukke week te wachten om de laatste puntjes op de i te zetten voor het project. Wij hebben ons de afgelopen maanden beziggehouden met het opstellen van een adviesrapport en participatieplan voor de Global Goals Gemeente Renswoude. De gemeente heeft namelijk de ambitie om bij 2030 een klimaatneutraal te zijn. De gemeente richt zich hierbij voornamelijk op SDG 7, 11 en 13. Als SDG trainees helpen wij Renswoude graag op weg.

Nadat een plan om windmolens te plaatsen op veel weerstand stuitte onder de inwoners van de gemeente Renswoude wilde de gemeente op zoek naar alternatieve manieren om duurzame energie op te wekken om de klimaatdoelen uit het coalitieakkoord te behalen. Wij hebben een verkenningsrapport opgesteld waarin wij niet alleen advies geven over de alternatieven, maar ook rekening houden met burgerparticipatie en handvatten bieden om draagvlak te creëren. Daarnaast is als onderdeel van het project een duurzaamheidsplan opgezet om bewoners te betrekken.
Deze week zijn we voornamelijk bezig geweest met de afronding van het project. Daarnaast hebben wij nog een aantal inspirerende meetings gehad. Zo hebben wij gesproken met de medeoprichter van miniwindmolenstartup Airturb. Ook spraken we met een enthousiaste inwoner van Renswoude over de mogelijkheden van het aanleggen van een zonnepark met accuopslag.

De eindpresentatie en de definitieve versie van ons rapport zijn bijna af en wij kijken ernaar uit om het aan de gemeente Renswoude te onthullen.