Project Work : Team Kramp

2021-11-26

Edition 2

Hallo allemaal!

Wij zijn team KRAMP en wij willen iedereen middels deze blog wat meer inzicht geven in waar wij mee bezig zijn. Op 1 oktober hebben wij met ons team het distributiecentrum van KRAMP in Varsseveld bezocht. Naast het afstemmen van onze opdracht hebben wij hier een zeer indrukwekkende rondleiding door het magazijn van KRAMP gekregen.

Waarom deze rondleiding zo indrukwekkend was? KRAMP is marktleider in Europa wat betreft het leveren van allerlei soorten goederen die hard nodig zijn om de agrarische sector te laten draaien. Denk hierbij aan alles van (reserve)onderdelen voor landbouwmachines tot gereedschap en elektrische vliegenvangers voor in stallen. In totaal levert KRAMP zo’n 500.000 verschillende producten aan klanten door heel Europa, zowel eigen producten als producten van andere grote merken.

Op dit moment staat Kramp voor een grote uitdaging: het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie voor de toekomst. Daarom heeft het bedrijf onze hulp ingeschakeld. Eén van de vragen die bij KRAMP erg leeft, is hoe het bedrijf met haar producten bij kan dragen aan een duurzamere wereld.

Dit wilden we in eerste instantie onderzoeken door middel van een levenscyclusanalyse, waarbij we zouden kijken naar elke fase van de productieketen: de grondstoffen, het productieproces, de distributie, het gebruik, en de recycling. Tijdens de rondleiding op de locatie keken we ook vanuit dit perspectief naar de producten en brainstormden we over wat het handigst was om mee te nemen in de analyse. Na de rondleiding lieten we deze gedachtegang bezinken en zijn we, samen met KRAMP, tot de conclusie gekomen dat we beter een andere richting op kunnen gaan, omdat het lastig is zo’n uitgebreide en complexe analyse zelf uit te voeren. Wat we nu aan het doen zijn, is het analyseren van productierisico’s in de landen waar het productieproces plaatsvindt; oftewel de leveranciers – hierbij gaat het om China, India, Turkije en Hongarije. Op basis van een supplier code of conduct zullen we uitzoeken of het productieproces op zowel sociaal als ecologisch vlak duurzaam is.

Het was even een uitdaging om voor zo’n groot bedrijf als KRAMP – een multinational desalniettemin – een specifiek project af te bakenen dat tegelijkertijd haalbaar en nuttig is voor het bedrijf. Maar het is ons uiteindelijk gelukt en we zijn nu hard bezig met het bedenken van aanbevelingen over hoe KRAMP zorgvuldiger zijn leveranciers kan kiezen in de toekomst.

Al vanaf het begin van het traineeship vindt er een open en duidelijke communicatie plaats tussen beide partijen. We krijgen van KRAMP het gevoel dat onze ideeën serieus worden genomen en dat alle input welkom is. KRAMP staat altijd klaar om ons van de nodige data te voorzien en laat zo zien dat het bedrijf daadwerkelijk bereid is om duurzamer te worden. Het leukst aan de opdracht vinden we vooral dat we bezig zijn voor een bedrijf dat miljoenenomzet maakt, waardoor we ons moeten verdiepen in een complexe value chain. We kunnen alle kanten op gaan, en dat geeft ons de mogelijkheid en ruimte om creatief te kunnen zijn in het bedenken van oplossingen voor een duurzame transitie.

Ons project focus zich het meest op de volgende SDGs: geen armoede (1), gendergelijkheid (5), waardig werk en economische groei (8), industrie, innovatie en infrastructuur (9), ongelijkheid verminderen (10), en verantwoorde consumptie en productie (12). SDG 1, 5, 8 en 10 worden aangepakt omdat we gaan kijken naar de rechten, behandeling en werkomstandigheden van werknemers. Daarnaast kijken we naar de impact van de productie op het milieu, met de focus op recycling, uitlaatgassen en materialen waarmee gewerkt wordt, waar dus wordt gefocust op SDG 9 en 12.

De training van deze week ging over presenteren. We hebben van Jonna goede tips meegekregen over hoe je je presentatie interessant houdt en hoe je goed overbrengt wat je wil zeggen. Dit gaat zeker van pas komen wanneer we het eindproduct gaan presenteren aan onze opdrachtgever KRAMP!

We hebben deze week dus ook weer veel geleerd en gedaan om volgende week met onze opdrachtgevers te bespreken!

Team KRAMP

Projectwerk Kramp