Project Work : Stichting Amarung

2021-11-26

Edition 1

Wereldburgerschap, een begrip dat zelfs voor ons Trainees nog moeilijk te definiëren was toen wij  begonnen in maart. Voor jongeren van 13 tot 16 is dit begrip dan ook nog veel te abstract.

In samenwerking met Stichting Amarung hebben wij de afgelopen weken gewerkt aan een lesmodule die ‘wereldburgerschap’ in de praktijk zal brengen.

Na een marktonderzoek te hebben gedaan bij verschillende scholen door Nederland zijn we begonnen met het ontwikkelen van een module. Hierin wordt de wereld van de SDG’s en wereldburgerschap verbonden met het doel van de Stichting: Het realiseren van kansrijk onderwijs op Noord-Sulawesi, Indonesië. Door de leerlingen eerst kennis te leren maken met de SDG’s door middel van debat-opdrachten en andere creatieve werkvormen, wordt er een referentiekader (en draagvlak) voor de SDG’s opgebouwd. De leerlingen zullen zo het belang van de doelstellingen leren erkennen. Vervolgens staat het werk van de Stichting centraal. Stichting Amurang is al enkele jaren bezig om in Amurang en Tondano weeshuizen, scholen en studiebeurzen te faciliteren voor de (voornamelijk vrouwelijke) jongeren uit de regio. Hiermee draagt de Stichting in Indonesië bij aan SDG 3,4,5,8 en zeker als je de SDG’s holistisch bekijkt, SDG 17.

Maar hoe komt ‘wereldburgerschap’ dan in de praktijk voor de leerlingen?

Volledig in het kader van SDG 17: Partnership for the Goals, zullen de leerlingen in de derde, laatste lesfase gezamenlijk een inzamelactie opzetten voor het werk van de Stichting op Sulawesi. Het geld zal meteen naar een relevant project in Amurang gaan. Voor de Stichting snijdt het mes dus aan twee kanten, ze spelen een rol bij het promoten van de SDG’s en wereldburgerschap bij Nederlandse jongeren terwijl zij ook in Amurang kunnen bouwen aan een kansrijke toekomst voor Indonesische jongeren.

Afgelopen week/weken hebben wij vooral de puntjes op de ‘i’ gezet. We hebben de lesmodules laten evalueren door vakdocenten, de creatieve opdrachten uitgeschreven en tools ontwikkeld voor de leerlingen om een inzamelactie op te zetten. Denk aan SDG/St. Amurang posters die nodig zullen zijn voor het organiseren van een Fancy Fair, banners voor langs de weg bij een sponsorloop of een handige checklist voor wie het geheel organiseert. Ondanks het SDG-Traineeship vrijwilligerswerk is, ontstaat er door al het geknutsel en fotoshop ook het gevoel dat we na afloop nog studiepunten kunnen vangen voor een grafische opleiding. Ook hebben wij recent nog gesproken met een studente uit Amurang, zij kreeg dankzij de Stichting een beurs en daardoor een kans om haar droom als marinebioloog na te jagen. Het was prachtig om te zien hoe de hulp van de Stichting haar en haar omgeving heeft geïnspireerd tot actie. Ze is de eerste uit haar familie die kan gaan studeren. Zeker met de samenhangende SDG’s in het achterhoofd, doen zulke gesprekken je realiseren hoe belangrijk het is dat we wereldwijd in actie voor een ander kunnen komen.

Projectwerk Stichting Amarung

Apply for the SDG Traineeship!

Apply as a Trainee

Apply as a Client