SDG Talk 11 Team TheRockGroup

2021-11-22

Editie 1

Vorige week dinsdag (18 mei) was er weer een interessante SDG talk, ditmaal gegeven door Hans Stegeman (Chief Investment Strategist bij Triodos Bank) en Michel Scholte (Minister van de Nieuwe Economie en Director Impact Institute & True Price).

Hans Stegeman legde uit dat Triodos van binnenuit het economische systeem wil veranderen. Hierbij ziet hij de Sustainable Development Goals als gemeenschappelijke taal die ieder bedrijf kan gebruiken. Desondanks had hij ook veel kritiek op de SDG’s, waarbij hij SDG 8 (Decent Work and Economic Growth) als voorbeeld gaf. Bedrijven die aangeven dat ze iets met SDG 8 doen omdat ze banen creëren, daar moest Hans het absoluut niets van hebben. Ieder bedrijf is een werkgever en creëert banen, waardoor ieder bedrijf inherent bijdraagt aan SDG 8. Daarmee kunnen bedrijven zich presenteren als duurzaam, ook al dragen ze nauwelijks iets bij aan de andere SDG’s (ook wel greenwashing genoemd).

Veel bedrijven gebruiken Economic, Social and Governance (ESG) als ‘duurzaamheidsmeter’. Hans legde uit dat ESG door veel bedrijven wordt gezien als risico, terwijl Triodos duurzaamheid niet als risico ziet maar als positieve impact. Hij benadrukte dat duurzaamheid meer is dan alleen een positieve impact uitoefenen op het klimaat. Je moet duurzaamheid holistisch benaderen en dat mist hij nu binnen bedrijven. 

Ook Michel Scholte uitte zijn ongezouten mening over de SDG’s. Hij beschreef de SDG’s als “schaamlapjes om je geweten te sussen”, en gaf als voorbeeld dat er bedrijven zijn die zeggen dat ze veel doen aan de SDG’s, maar vervolgens miljoenen uitkeren aan bonussen. Michel beschreef ook de ernst van de huidige situatie: “We leven echt in een fundamentele existentiële crisis. Zo ver dat we het uitsterven van de mensheid op de agenda van onze kinderen en kleinkinderen hebben gezet”.

Beide heren gaven aan dat het huidige economische systeem dringend moet veranderen. Het systeem dat we nu hebben is gebouwd voor het financieel maximaliseren van rendement. We leggen geen rekenschap af aan planetaire grenzen. Ze omschreven de SDG’s als een ‘we doen ons best dingetje’. Maar zolang het niet verankerd is in de manier waarop we taxeren, verandert er niets in het huidige economische systeem en blijven de SDG’s voor veel bedrijven vooral een middel voor greenwashing.

Na ruim een uur te hebben geluisterd naar de kritische blik van de sprekers op de SDG’s, werd het tijd voor tips en advies voor ons als trainees. Wat kunnen wij meenemen voor onze toekomst?

Zowel Michel als Hans zetten zich dagelijks in voor een betere wereld door hun werk. Desondanks hadden beide heren een andere kijk op hoe we het economische systeem het beste kunnen veranderen. Michel Scholte raadde ons als SDG trainees aan om alleen voor duurzame bedrijven te gaan werken, terwijl Hans Stegeman er van overtuigd is dat je juist ook bij bedrijven als Shell moet gaan werken. Dat zijn namelijk de bedrijven die worstelen. Ondanks dat beide heren zelf erg kritisch waren op de SDG’s, wilde ze ons meegeven om zelf niet alleen maar kritisch te zijn. Biedt perspectief zodat je anderen kunt motiveren om problemen aan te pakken.

Daarnaast adviseert Hans om je hart te volgen en je morele kompas erbij te houden. Houd je vooral bezig met de vraag: “wat wil jij betekenen?”. Volgens hem hebben we het veel over ‘short-termism’ en dat geldt misschien ook wel voor jezelf. Wellicht denk je wel dat alles nu meteen goed moet en dat je geen fout mag maken. Gun jezelf ook de tijd om rond te kijken en om dingen te zien, het hoeft niet allemaal in één keer. Je kan soms meer impact hebben door meer geduld te hebben. Kijk vooral om je heen, aldus Hans Stegeman. Ook Michel zei kort maar krachtig dat je je hart moet volgen. Volgens hem deugen de meeste mensen. Als je naar je hart luistert, dan deug je. 

Meld je nu aan voor het SDG Traineeship!

Word SDG Trainee

Word Opdrachtgever