Projectwerk blog: Team MDT

2022-05-10

Editie 3

Hoi allemaal!

Wij zijn Juul, Paula en Max en wij doen net als jullie allemaal mee aan een MDT, Maatschappelijke Diensttijd. Het SDG-Traineeship is namelijk een MDT. Misschien herinner je je nog wel dat we daarvoor een vragenlijst moesten invullen. Het grappige is dat, naast dat wij MDT’ers zijn, onze opdrachtgever ook het kernteam van het MDT programma bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is.

De Maatschappelijke Diensttijd is een programma van de overheid waarbij jongeren de kans krijgen om onder begeleiding hun talenten te ontdekken, zichzelf te ontwikkelen, en iets goeds te doen voor de samenleving. Een groot onderdeel hierbij is persoonlijke begeleiding (applausje voor Isabel, Sanne, Cas en alle anderen van SDG house en TheRockGroup) en nieuwe mensen leren kennen (applausje voor jezelf).

Voor onze opdrachtgever doen wij onderzoek naar kansengelijkheid in de context van de MDT. In het nieuwe regeerakkoord stond namelijk dat het MDT-programma moet bijdragen aan kansengelijkheid in de samenleving. Als SDG-trainees is ons dus gevraagd of wij kunnen kijken of én hoe de MDT dat al doet, maar vooral ook naar welke aandachtspunten ze moeten kijken. Om onze opdracht uit te voeren hebben we veel onderzoek gedaan naar het concept kansengelijkheid door rapporten en artikels te lezen en vooral door met veel mensen te praten. We hebben zo inspirerende gesprekken gevoerd met MDT programma’s voor jongeren die vast hebben gezeten, of vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. Het is super interessant om hierover te horen en het enthousiasme en de passie van de projectmedewerkers werkt aanstekelijk op ons!

We kijken er naar uit om ons de laatste weken van het SDG-traineeship bezig te houden met ons eindproduct: een interactieve sessie voor medewerkers van het ministerie en het MDT-projectteam. We hebben hiervoor gekozen omdat we hopen hen zo na te kunnen laten denken over dit grote en maatschappelijke thema. Want, spoiler, men was nog niet heel erg op de hoogte van wat kansengelijkheid inhoudt, laat staan wat de SDG’s betekenen. Wij zijn dus blij dat we echt wat kunnen bijdragen binnen het MDT-programma!

Wij wensen iedereen nog veel plezier tijdens de laatste weken van het SDG-Traineeship en enorm veel succes bij het afronden van jullie eindproduct!