Projectwerk: IPNLF

2022-02-14

Editie 1

Tonijn

Op het eerste oog misschien niet het meest sexy onderwerp om je 15 weken in te verdiepen, maar schijn bedriegt. Wist je bijvoorbeeld dat 8% van de wereldbevolking van visvangst afhankelijk is voor hun inkomen? Tonijn is één van de drie meest gevangen vissen; de tonijnindustie wordt op een waarde 35 miljard euro geschat!
En waar geld is, daar zijn vaak ook wat minder frisse zaken gaande… Als je een snelle introductie van de wereldwijde visindustrie wil zien, kijk dan eens naar Seaspiracy, een nieuwe documentaire op Netflix. Echt een aanrader!


Onze opdracht vanuit IPNLF

Onze opdrachtgever is de internationale ngo IPNLF (International Pole and Line Foundation). IPNLF wil kleine visserijen in de tonijnindustrie ondersteunen. Deze kleinere visserijen gebruiken namelijk een duurzamere en verantwoordere methode om vis te vangen. ‘One-by-one fisheries’ vangen met een hengel één tonijn per keer, wat zorgt voor minder bijvangst en geen schade aanricht aan het leefgebied onder water. Deze kleine visserijen – vaak familiebedrijfjes – concurreren op dit moment met de grote, niet duurzame visserijbedrijven. 
De komende weken werken wij aan het ontwikkelen van een SDG-tool voor IPNLF, zodat zowel consumenten als het bedrijfsleven kunnen zien in hoeverre tuna companies voldoen aan allerlei duurzaamheidsindicatoren – die wij opstellen en afstemmen op de tonijnindustrie – binnen de SDG’s. Deze tool zal uiteindelijk ook echt op de website van IPNLF gepubliceerd worden! 


Afgelopen week

Vorige week hebben we gewerkt op het kantoor van IPNLF in Amsterdam. Het was ontzettend leuk om elkaar fysiek te ontmoeten! We hebben ons plan van aanpak gepresenteerd aan de opdrachtgever en hard gewerkt aan het opstellen van meetbare SDG-indicatoren voor onze tool. Concluderend kunnen we wel stellen dat de tonijnsector een verrassend interessant onderwerp is!